BENEFICIILE INVATARII SI PRACTICARII SISTEMATICE A JOCULUI DE SAH
Sahul face parte din curricula scolara in peste 30 de tari de pe toate continentele. In ultimele decenii s-au desfasurat in multe tari ale lumii studii si experimente care au dovedit stiintific beneficiile pe care le aduce sahul in dezvoltarea personalitatii copiilor si tinerilor, cu rezultate concrete in imbunatatirea performantelor scolare.
- Imbunatateste concentrarea; il obisnuieste pe jucator sa stea asezat la biroul de lucru, preocupat de o problema.
- Dezvolta gandirea logica; jucatorul aplica principii strategice si analizeaza consecintele unor mutari.
- Promoveaza imaginatia si creativitatea, incurajeaza inventivitatea prin crearea unor combinatii frumoase.
- Dezvolta spiritul independent obligand jucatorul sa ia decizii bazate numai pe propriul rationament
- Dezvolta capacitatea de a prevedea consecintele propriilor actiuni, lucru foarte important si in viata.
- Inspira autoperfectionarea, cautarea celei mai bune mutari, a celui mai bun plan.
- Dovedeste faptul ca munca sustinuta este rasplatita prin success; devii un bun jucator dupa ce ai pierdut multe partide, dar ai invatat din greseli.
- Este un test de rabdare, nervi, vointa si concentrare care sporeste abilitatea de a concura cu alti jucatori, intr-o maniera sportiva.
- Sporeste increderea in sine a copiilor, ajutandu-i si pe cei mai putin dezvoltati fizic sa castige o mentalitate de invingator.
- Dezvolta modul de gandire stiintific : jucand explorezi noi idei, formulezi noi ipoteze pe care apoi le testezi cand efectuezi mutarea.
- Dezvolta aptitudinile matematice, incepand cu orientarea pe o tabla cu doua dimensiuni, pana la calcularea unor combinatii mai simple sau mai complicate si la analiza logica.
- Dezvolta calitatile manageriale ale jucatorului ; fiecare jucator este un general al unei armate, el fiind cel care analizeaza situatia, utilizeaza resursele, ataca, se apara, sacrifica, totul cu un singur scop-MATUL.
- Stimuleaza cercetarea, in domeniul sahului existand foarte multa informatie care trebuie cautata, selectata si utilizata pentru autoperfectionare.
- Ofera jucatorului posibilitatea de a fi un artist, de a avea un stil si o personalitate proprie de joc.
- Deschide posibilitatea de a cunoaste oameni interesanti, de a castiga noi prieteni pe orice meridian al globului pamantesc, in cadrul unor concursuri sau chiar fara a fi jucator de performanta.
- In comparatie cu alte sporturi, este un sport ieftin de practicat si se adreseaza tuturor varstelor.
- Este un mod placut de a petrece timpul, mai presus de lupta de pe tabla de sah; nu devine niciodata plictisitor, doua partide nu seamana una cu cealalta.
- Ii invata pe jucatori sa aiba o atitudine sportiva, sa dea mana cu adversarul la inceputul si sfarsitul unei partide, obisnuindu-i sa accepte in mod demn infrangerea.
- Multi parinti mi-au spus, cand si-au inscris copilul la cursul de sah, ca motivul principal pentru care fac acest lucru este sa-l indeparteze pe copil din fata calculatorului, din izolare si sa-l aduca in contact cu alti copii, jucatori de sah. Iata, mai nou, rolul de socializare pe care il are sahul.
- …
Traducere , adaptare si completare dupa Dr. Robert C. Ferguson, “Research and Benefits of Chess”, internet.
No comment