IV. BENEFICIILE ÎNVĂŢĂRII ŞI PRACTICĂRII SISTEMATICE A JOCULUI DE ŞAH
Şahul face parte din curricula şcolară în peste 30 de ţări de pe toate continentele.
In ultimele decenii s-au desfăşurat în multe ţări ale lumii studii şi experimente care au dovedit ştiinţific beneficiile pe care le aduce şahul în dezvoltarea personalităţii copiilor şi tinerilor, cu rezultate concrete în îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
- Imbunătăţeşte concentrarea; îl obişnuieşte pe jucător să stea aşezat la biroul de lucru, preocupat de o problemă.
- Dezvoltă gândirea logică; jucătorul aplică principii strategice şi analizează consecinţele unor mutări.
- Promovează imaginaţia şi creativitatea, încurajează inventivitatea prin crearea unor combinaţii frumoase.
- Dezvoltă spiritul independent obligând jucătorul să ia decizii bazate numai pe propriul raţionament.
- Dezvoltă capacitatea de a prevedea consecinţele propriilor acţiuni, lucru foarte important şi in viaţă.
- Inspiră autoperfecţionarea, căutarea celei mai bune mutări, a celui mai bun plan.
- Dovedeşte faptul că munca susţinută este răsplatită prin success; devii un bun jucător dupa ce ai pierdut multe partide, dar ai învăţat din greşeli.
- Este un test de răbdare, nervi, voinţă şi concentrare care sporeşte abilitatea de a concura cu alţi jucători, într-o manieră sportivă.
- Sporeşte încrederea în sine a copiilor, ajutându-i şi pe cei mai puţin dezvoltaţi fizic să câştige o mentalitate de învingător.
- Dezvoltă modul de gândire ştiinţific : jucând explorezi noi idei, formulezi noi ipoteze pe care apoi le testezi când efectuezi mutarea.
- Dezvoltă aptitudinile matematice, începând cu orientarea pe o tablă cu două dimensiuni, până la calcularea unor combinaţii mai simple sau mai complicate şi la analiza logică.
- Dezvoltă calităţile manageriale ale jucătorului ; fiecare jucător este un general al unei armate, el fiind cel care analizează situaţia, utilizează resursele, atacă, se apără, sacrifică, totul cu un singur scop-MATUL.
- Stimulează cercetarea, în domeniul şahului existând foarte multă informaţie care trebuie cautată, selectată şi utilizată pentru autoperfecţionare.
- Oferă jucătorului posibilitatea de a fi un artist, de a avea un stil şi o personalitate proprie de joc.
- Deschide posibilitatea de a cunoaşte oameni interesanţi, de a câştiga noi prieteni pe orice meridian al globului pământesc, în cadrul unor concursuri sau chiar fără a fi jucător de performanţă.
- In comparaţie cu alte sporturi, este un sport ieftin de practicat şi se adresează tuturor vârstelor.
- Este un mod plăcut de a petrece timpul, mai presus de lupta de pe tabla de şah; nu devine niciodată plictisitor, două partide nu seamănă una cu cealaltă.
- Ii învaţă pe jucători să aibă o atitudine sportivă, să dea mâna cu adversarul la începutul şi sfârşitul unei partide, obişnuindu-i să accepte în mod demn înfrângerea.
- Mulţi părinţi mi-au spus, când şi-au înscris copilul la cursul de şah, că motivul principal pentru care fac acest lucru este să-l îndeparteze pe copil din faţa calculatorului, din izolare şi să-l aducă în contact cu alţi copii, jucători de şah. Iată, mai nou, rolul de socializare pe care îl are şahul.
- …
Traducere , adaptare si completare după Dr. Robert C. Ferguson, “Research and Benefits of Chess”, internet.
No comment